livetmedGud.blogg.se

Här, på denna bloggen, vill jag presentera den kristna tron.Och jag vill ha bibeln i centrum, jag tror fullt och fast på att det är just bibeln en kristen skall ha som sin källa.. Har du frågor, eller funderar på nåt, får du mer än gärna fråga... Svarar så gott jag kan...

Vad är synd ?

Kategori: Kristen tro

Vi kristna pratar ofta om begräppet "synd" .För en okristen kan detta låta både konstigt och gammaldags.
"Vaddå synd? Jag är väl ingen syndare, heller..."  För det första, tycker jag det är ganska dumt, rent ut sagt, att "hoppa på" en okristen människa för enskilta synder i dennas liv...Som tex. rökning, alkohol eller andra såkallade "öppenbara" synder...Hur skall man kunna "kräva" av en okristen människa att hon skall leva ett "kristet liv" ?
Den enda synden som skiljer en icke-kristen människa från Gud är denna: Hon tror inte på Jesus Kristus, att han tog straffet för hennes synder !  
Så det vi skall tala om för en okristen är detta: Hon behöver försonas med Gud, och få sina synder förlåtna !
 
Vad är synd för nåt då ?  :  "Synd är överträdelse av lagen"  1 Joh 3:4   (Altså Guds lag/ buden.)
 
"Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt förstånd. Detta är det största och första budet. Sedan kommer ett av samma slag: Du skall älska din nästa som dig själv. På dessa bud vilar hela lagen..." (Matt 22:37-40)
 
Älska din nästa som dig själv! Det är Guds vilja i ett nötskal. Det är Guds bud i sammanfattning. Det är vägen till evigheten! Kärlekens väg
"Kärleken är alltså lagen i dess fullhet" (Rom 13:10)
 
Följande är skrivit av Thor-Leif Strindberg :
Synd är kärlekens  motsats - att inte älska! Att sätta sig själv främst utan hänsyn till andra. Att utnyttja, att skada. Att tillfredsställa sina egna behov på andras bekostnad. Att göra illa för nöjes skull. Att inte låta kärleken till Gud, vår nästa och hela Guds skapelse leda oss i allt vi gör!

Vi behöver inte bekymra oss om detaljerna. Det handlar inte om att redovisa en lista över syndiga handlingar - att till punkt och pricka följa någon syndakatalog som människor har sammanställt. Vad det handlar om är vår inställning som helhet. Vår attityd. Vår längtan och strävan. Att vilja följa Gud.

Jesus utgjorde det främsta exemplet på ett liv enligt Guds vilja.

 

"Låt det sinnelag råda hos er som också fanns hos Jesus Kristus"(Fil 2:5)

"Kristus... gav er ett exempel för att ni skall följa i hans fotspår. Han begick inte någon synd!" (1 Petr 2:21-22)

Jesus var utan synd. Bibeln uppmanar oss att ha honom som förebild, sträva efter att följa honom, försöka leva så som han levde, handla så som Han skulle ha gjort - älska så som han älskade. Han gav oss ett mönster för vårt liv:

Älska din nästa som dig själv!

Vårt mål är att bli lika Gud. Vägen dit är att vilja bli lika Gud. Och "Gud är kärleken" (1 Joh 4:16).